Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi 1931 yılının Nisan ayında kurulmuştur. Bu tarih kurumunun da kuruluş tarihidir. Türk Tarih Kurumu, çalışmalarının en büyük desteği olan kütüphanesini zenginleştirmek için kurulduğu günden itibaren büyük çaba harcamıştır.
Derme: Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, Türk tarihi, Türkiye tarihi ve bunlarla ilgili konularda zengin ve değerli bilgi kaynaklarına sahip olan tek ihtisas kütüphanesidir.
Kütüphane dermesini oluşturan bilgi kaynakları: Kitaplar Süreli yayınlar (dergi, gazete) Haritalar El yazması eserler Basılmamış telif ve çeviri eserler Fotokopiler Mikrofilm Mikrofiş CD-ROM Video kaset
Kütüphane dermesini oluşturan bilgi kaynakları satın, değişim ve hediye yolları ile sağlanmaktadır. Kütüphane dermesini geliştirmede, yayın değişimi önemli bir yer tutmaktadır. 53 ülkeden Türk, Türkiye tarihi ve bunlarla ilgili alanlarda çalışan, araştırma ve yayın yapan 238 üniversite, akademi, enstitü, araştırma merkezi, bilimsel kurum ve kütüphaneleri ile işbirliği yapılarak yayın değişimi programı yürütülmektedir. Aynı zamanda yurt içinde de 64 üniversite, enstitü ve kurum kütüphanesi ile yayın değişimi gerçekleştirilmektedir.
Kütüphaneye, Kurumun calışma alanına giren konularda, 701 başlık süreli yayın halen gelmekte olup, bunun 422’si yurt dışında, 279’u ise yurt içinde yayınlanan süreli yayınlardır.