TBMM Kütüphanesi
TBMM Kütüphanesi
TBMM Kütüphanesi

TBMM Kütüphanesi

Ortalama İncelemeler

Hakkında

Kütüphane Hakkında

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesinin hizmete açılması Meclis binasının açılmasına dayanmaktadır. Oluşumu 23 Nisan 1920`de Ali Rıza Bey`in katkılarıyla tamamlanmıştır. Kütüphanede yer alan 5000 nadir eser, kitap, gazete, dergi, tutanak vb. eserler TBMM Kütüphanesinin temel dermesini oluşturmuştur.

Meclis-i Mebusan bünyesinde bir kütüphane kurulması ile ilgili çalışmaları ilk kez Bağdat milletvekili olan Sason Efendi başlatmıştır. Sason Efendi, Meclis-i Mebusan Kütüphanesi`nin dermesini oluşturacak eserlerin sınıflanması ve düzenlenmesi için gereken sınıflama sistemini (Aşari Tasnif Onlu Sınıflama) ilk kez uygulamıştır. Meclis-i Mebusan`ın ilk kütüphanecileri Ercüment Ekrem ve Nebil Emirbuharioğlu`dur. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesinin hizmete açılması Meclis binasının açılmasına dayanmaktadır. Oluşumu 23 Nisan 1920`de Ali Rıza Bey`in katkılarıyla tamamlanmıştır. Kütüphanede yer alan 5000 nadir eser, kitap, gazete, dergi, tutanak vb. eserler TBMM Kütüphanesinin temel dermesini oluşturmuştur. Aynı zamanda Nebil Emirbuharioğlu TBMM kütüphanesini için bir sınıflama sistemi oluşturmuştur. Bu sınıflama sistemini oluştururken Amerikan Kongre Kütüphanesinden, Fransa`daki Brunet Sistemi ile Almanya`daki diğer kütüphane sınıflama sistemlerinden yararlanmıştır. Oluşturmuş olduğu sistemi, 1927 yılında basılmış olan Meclis Kütüphanesi Fihristi’ne yazmış olduğu 33 sayfalık Mukaddime`de ayrıntılı olarak açıklamıştır. Mukaddime`de Meclis Kütüphanesi’nin düzenlenmesine ilişkin konular on temel başlık altında toplanmıştır.

Meclis bünyesinde kurulan kütüphanenin temel amacı; İhtisas Kütüphaneleri`nde olduğu gibi bağlı bulunduğu kuruma hizmet vermesi, milletvekillerinin yasama, denetim ve temsil görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyabilecekleri bilgi ve belge kaynaklarının sağlanması, organize edilmesi ve etkin şekilde hizmete sunulmasıdır. Bu bakımdan Meclis Kütüphanesi hizmet niteliği kapsamında İhtisas Kütüphanesi sayılır.

Konumu

Turkiye Büyük Millet Meclisi Binası İçi ÇANKAYA

Ulaşım

Sayfamızda bulunan harita bölümündeki ”yol tarifi al” butonuna tıklayarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fotoğraflar