Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı

Gençlik Parkı

Ortalama İncelemeler

Açıklama

Parkın Genel Özellikleri

Ankara’nın tarihi parklarından biri olan ve uzun yıllardır Başkentimizin sembolü haline gelen Gençlik Parkı, 275.000 m2 alan üzerine kurulmuştur. 6 farklı giriş kapısı bulunan Gençlik Parkı, kentin en merkezi lokasyonunda yer alan bir eğlence ve gezi mekanıdır.

Gençlik Parkı, İç Anadolu’nun orta yerinde yaşayıp da denize ve suya hasret kalanların da özlemini giderir. Göl kenarındaki banklar, gençleri, doğada vakit geçirmek isteyen yaşlılarımızı, soluklanmak isteyen aileleri ağırlar. Park, fotoğraf tutkunları için de çok özel görüntüleriyle vazgeçilmez bir mekandır.

25 bin metrekarelik bir alanda yer alan lunaparkta her meraka hitap eden oyun alanları, oyuncaklar ve dinlenme bölgeleri bulunmaktadır. Çocukluğu ve gençliği Ankara’da geçen herkesin yolunun muhakkak düştüğü bu renkli eğlence dünyası, turistlerin de büyük ilgisini çekmektedir.

Konumu

Kent merkezinin 3,2 kilometre kadar kuzey-batı yönünde kalan Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Doğanbey Mahallesi’nin sınırları içerisinde kalan bu park 6 giriş noktası olduğundan birçok yol bağlantısı bulunmaktadır.

Ulaşım

Kızılay Meydanı‘ndan 334, 355, 357, 361, 365, 367 gibi birçok otobüs hatlarına binilerek indikten sonra 1 dakikalık yürüme mesafesiyle parkımıza ulaşabilirsiniz. Batıkent metro hattına binerek Ulus durağında inip Gençlik Parkı yönünden çıkarsanız eğer parka ulaşmış olursunuz.

Ulus‘tan Gençlik Parkı Ankara’nın Ulus meydanına 5 dakikalık yürüme mesafesiyle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Eğer kendi aracınızı kullanarak parka gitmeye karar verirseniz, Ulus-Sıhhiye yönünden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Tarihçe

Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan gençlik parkı, Ankara’nın tarihi parklarından biridir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara’nın planını yapmak üzere davet edilen Hermann Jansen, Gençlik Parkı’nı çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlamıştır. Böylelikle hem Ankara Çayı’nın bataklık alanı kurutulacak hem de Cumhuriyet’in yeni başkentinde yaşayanlar için kentsel açık ve kamusal alanların kullanımı konusunda bir örnek oluşturulacaktı. Plan, 1936’da Atatürk’ün başkanlığında yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanmış olup, yapımı tam 7 yıl sürmüştür. Kapılarını çok anlamlı bir tarihte, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 24’üncü yılında Ankaralıların hizmetine sunulan ve kapılarını misafirlerine açan Gençlik Parkı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kentsel parklarından biridir.

Genel Bakış

Gençlik Parkı’nın çevresindeki tüm güzergahlardan giriş imkanı sağlayan toplam 6 adet kapısı vardır. Çoğunlukla tercih edilen kapı ise eğlencenin soluksuz yaşandığı Lunapark kapısıdır.

Parkta hali hazırda 43 adet büfe, çay bahçesi ve pastaneler yer almaktadır. 42 bin metrekarelik havuz, su gösterileri ve ışıklandırması ile konuklarına görsel şov yaşatmaktadır. Parkın belli noktalarında 3 adet WC ve mescit bulunmaktadır.

10 bin metrekare opera binası ve 240 bin metrekarelik rekreasyon alanından oluşan Gençlik Parkı, bünyesindeki tiyatro binası, Kadın dayanışma merkezi, yabancı turistlere mihmandarlık yapmak amacıyla oluşturulan turizm ofisi, nikah ve düğün salonu, kültür ve gençlik merkezleri, Belediye kabul salonu, çay bahçeleri, restoranları ve yürüyüş alanları ile Ankara’nın kültürel yaşamına değer katan sosyal alanlarından biri olma özelliğini de korumaktadır.

Park bünyesinde bulunan toplam 638 kişilik binası, 8 bin metrekarelik kapalı alanı ile Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Başkentin en büyük tiyatro salonlarından biridir.

Toplam 2 bin 670 metrekare kapalı alana sahip olan Kültür Merkezi binası, çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlenmiştir. Akustik ses düzenlemesi olan 370 kişilik Necip Fazıl salonu, 90 kişilik KU-KA( Kukla-Karagöz) Salonu ve Türk Müziği Salonu olmak üzere 3 adet salonu bulunmaktadır.

Gençlik Parkı’nda Gar girişi tarafından girilen kapalı otopark 2 bin 800 metrekare kapalı alanı ile 93 araçlık kapasiteye sahiptir. Park içinde iki farklı noktada açık otopark bulunmaktadır.

Neden Gençlik Parkı’na Gitmelisiniz?

Peki ‘Gençlik Parkı’na neden gitmeliyim?‘ diye soracak olursanız size şu şekilde anlatalım…

Parkın köklü tarihine bir saygı duruşu olarak varlığını koruyan Cumhuriyet Anıtı, Gar Kapısı tarafında misafirlerini karşılamaktadır. Çevresindeki oturma alanları ve peyzaji ile güzel bir dinlence alanı olan bu bölgeden giriş yaparak Metro Kapısı’na doğru gittiğiniz taktirde, hediyelik eşyaların ve turizm tanıtım ünitelerinin yer aldığı bölgeye ulaşırsınız.

Işıklandırması, modern ulaşım sistemi, geniş otopark alanları ve her türlü aktivitenin yer aldığı merkezleri ile hem bir kültür sanat yuvası, hem de bir eğlence mekanı sağlamaktadır.

Asırlık ağaçları, rengarenk bahçeleri, yeşil alanları ile adeta Ankara’nın göbeğinde bir ‘vaha’ görünümünde olan parkın en büyük özelliği, yıllardan bu yana çocukları ve her yaştan oyun severleri ağırlayan lunaparktır.

Fotoğraflar