Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi
Dikmen Vadisi

Dikmen Vadisi

Ortalama İncelemeler

Açıklama

Parkın Genel Özellikleri

Türkiye’de uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin başlangıcı kabul edilen, Dikmen Vadisi Projesi ile gecekondulardan oluşan bölge; yeşili bol, sosyal donatıları fazla, modern ve çağdaş bir yaşam alanına dönüştü.

1994 yılında yapımına başlanan vadinin, 1. ve 2. etap toplam alanı 378.695 m2 olup; 249.769 m2 çim alan ve 1.050 m2 çocuk oyun alanı yer almaktadır. 2008 yılında 3. etabıyla devam eden vadide; 160.039 m2 çim alan, 613 m2 çocuk oyun alanı ile 1.369 m2 spor alanı bulunmakta olup; 240.381 m2 toplam alana sahiptir.

Konumu

Şehir merkezine çok yakın olan Dikmen Vadisi, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı; Dikmen ve Ayrancı semtleri arasında bulunan çukur bölgede yer alır.

Ulaşım

Kızılay Meydanı‘ndan; Güvenpark önündeki otobüs duraklarına gelerek, İlker veya Sinan Caddesi’ne giden (183, 186 ve 187 numaralı otobüslerden birine bininiz. Polis evi durağında indikten sonra 5 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Ulus Meydanı‘ndan; İlker veya Sinan Caddesi’ne giden (183 ve 187 numaralı) otobüslerden birine bininiz. Polis evi durağında indikten sonra 5 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Eğer dolmuş kullanmak isterseniz, Kızılay’dan gidecekseniz; Güvenpark dolmuş duraklarından, Ulus’tan gidecekseniz ise Ulus dolmuş duraklarından, İlker veya Sinan Caddesi’ne giden dolmuşlara binip, Polis Evi durağında indikten sonra 5 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Tarihçe

Dikmen Vadisi toplam 3 etaptan oluşmaktadır. 90’li yıllara kadar oldukça bakımsız bir halde olan ve çarpık kentleşmenin hüküm sürdüğü vadide, 1989 yılında bir kentsel dönüşüm planı uygulanmasına karar verilmiştir. Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi olarak adlandırılan bu tasarı aynı zamanda ülkenin gecekondu bölgeleri için hazırlanan ilk kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini de taşımaktadır. Bu bağlamda ilk çalışmalar aynı yıl başlamış ve projenin ilk etabı 1994 yılında tamamlanmıştır. 2002’de ikinci, 2009’da ise üçüncü etabı tamamlana proje; aynı yıllarda halkın hizmetine açılmıştır.

Genel Bakış

Ankara’nın şehir merkezine çok yakın bir konumda olan Dikmen Vadi Parkı, kentin en önemli arterlerinden biri olan Dikmen Vadisi üzerinde oluşturulmuş bir gezi, dinlence ve tatil bölgesidir.

Daha önceleri gecekondu bölgesi iken yeşil alana dönüştürülen Vadi; sosyal tesisleri, kafeleri, yürüyüş ve koşu yolları ile Dikmen’de yaşayan vatandaşlarımızın evlerinden çok uzağa gitmeden farklı zaman geçirebilecekleri bir yaşam alanı olarak tasarlanmıştır.

Toplam 700 bin metrekarelik alanda, 50’ye yakın bitki türü ile yapılan peyzaj, hemen göze çarpmaktadır. Aydınlatması, düzenli ve engelsiz yaşam alanları, inişli çıkışlı yürüyüş parkurları, eşsiz habitatı ile her mevsim keyif veren Dikmen Vadisi Parkı, aynı zamanda vadiyi çevreleyen konut projeleriyle de elit bir yerleşim alanı özelliğini taşımaktadır.

Çocuklar için bir eğlence parkı, sporcular için kondisyon alanı ve koşu yolu, 9 adet kafe ve restoranı, 34.000 metrekarelik havuz alanı, çim alanları ile Başkent’in orta yerinde yer alan bu dinlence mekânı; güvenliği, temizliği ve her ihtiyaca cevap veren donanımlarıyla ailelerin, çocukların ve gençlerin saatlerce hiç sıkılmadan vakit geçirebileceği bir yerdir.

Park içerisinde zihinsel engelli okulu ile 2 adet cami de bulunmaktadır. İki farklı idari binası olan Dikmen Vadi Parkı, gece aydınlatması ile de 24 saat yaşayan bir yaşam alanıdır.

Neden Dikmen Vadisi’ne Gitmelisiniz?

Peki ‘Dikmen Vadisi’ne neden gitmeliyim?‘ diye soracak olursanız size şu şekilde anlatalım…

Ankara’nın orta yerinde, binlerce çeşit bitkisi ile Dikmen Vadisi adeta cennetten bir köşe gibidir. Park içerisinde yaklaşık 42 farklı yapraklı ağaç türünün yanı sıra; çam, ladin, göknar, sedir ve servi ağaçlarının alt türlerinden oluşan 20.000 ağacı, çeşitli türlerdeki 421.000 çalı grubu, yine yaklaşık 15.000 sarmaşığı ve rengarenk çiçekleri ile Dikmen Vadisi, bitki çeşitliliğinde Türkiye’nin ender kentsel parklarından biri olarak dikkat çekmektedir.

Vadi’nin 1. etabında bulunan ve Japon kültüründe ‘yeniden doğuş’ ve ‘ilkbaharin gelişinin simgesi’ olarak kabul edilen Sakura Ağacı’nın (Japon Kirazı), ilkbaharda açan çiçekleri ile parkı doğal ‘fotoğraf stüdyosu’ haline getiren renkli görüntüsü, fotoğraf çekimleriniz için doğal bir ortam sunmaktadır.

3. Etaba dikilmiş olan ve iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren, Rus-Türk Dostluk Koruluğu’ndaki huş ağaçlarının, beyaz gövdelerinin çevre ile uyumu görülmeye değer. Dünya ve bölge halklarının buluşma noktası konumuna gelen Dikmen Vadisi içerisindeki Türkmenistan Parkı’nda bulunan altın çanaklar ile süs erikleri, vadiye gelenlere ilk renkleri sunarken, daha sonrasında açmış olan süs ayvaları parlak fosforlu olan çiçekleriyle parka gelen ziyaretçileri karşılıyor. Vadiye gelenlere de her mevsime hitap eden bitki çeşitliliği içinde doyumsuz olan güzelliğin tadını çıkarmak kalıyor.

Sakura ağaçlarının altında, toz pembe fotoğraflarınız olsun ister misiniz?

Fotoğraflar