ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi

ODTÜ Arkeoloji Müzesi

Türkiye'nin ilk üniversite müzesi

Ortalama İncelemeler

Fotoğraflar

Hakkında

ODTÜ Arkeoloji Müzesi Türkiye’nin ilk üniversite müzesi olarak 1960’lı yıllarda üniversitenin kuruluş sürecinde dönemin rektörü Sayın Kemal Kurdaş’ın öngörüleri ile hayat bulmuştur. Müze düşüncesinin ortaya çıkmasına yol açan gelişme yerleşke içinde bulunan arkeolojik alanlarda kazıların başlaması olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kazısı olan ve Atatürk tarafından bizzat başlatılan Ahlatlıbel Arkeolojik Alanı günümüz ODTÜ yerleşkesi içinde kalmaktadır. 1962 yılında başlatılan Yalıncak kazıları ve daha sonra Koçumbeli’de yürütülen arkeolojik kazılarda ele geçen arkeolojik eserler ile 1967-1968 yıllarında yine ODTÜ tarafından yürütülen Ankara Frigtümülüs kazılarında çıkan eserlerden oluşan bir müzenin kurulması 1969 yılında gerçekleştirilmiştir.

ODTÜ Müzesinin asma katında Koçumbeli ve Yalıncak merkezlerinde yapılan kazılardan ele geçen eserler sergilenmektedir. M.Ö. 2500-2300 yıllarına tarihlenen Koçumbeli’nden gelen eserler daha çok günlük çanak-çömlek örnekleri, taş ve kemik aletler, idoller, hayvan figürinleri, ağırşaklar ve damga mühürlerden oluşmaktadır. Yalıncak’ta ele geçen eserler ise, burada M.Ö. 7.’nci yüzyıldan günümüze kadar kesintisiz bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Yerleşmedeki zaman dizini en iyi şeklide çanak-çömlek örnekleri ve sikkelerden izlenebilmektedir. ODTÜ arazisi ile Atatürk Orman Çiftliği ve Bahçelievler arasında kalan Frignekropolünde yapılan kazılardan ele geçen eserler ise müzenin birinci katında sergilenmektedir. Frignekropolünde saptanabilen on dört tümülüsten ODTÜ yerleşkesine yakın olan üçünün yeni bilimsel kazı teknikleri ile açılması Frigkültürüne ait ilginç bulguları ortaya koymuştur.

Ayrıca Beştepeler- Gençlerbirliği Tümülüsü ölü yakma alanında 1986-1988 yıllarında yapılan kurtarma kazılarından çıkarılan çok sayıda ve çeşitli formlarda ölü yakma kapları ile yanmış tören arabası parçaları da bu tarihten sonra müzede Ankara Frig Eserleri katında diğer üç tümülüs eserleriyle beraber sergilenmeye başlanmıştır.

Eserlerin tümü her yıl Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen araştırmacıların çalşmalarına konu olmakta, universite öğrencileri eserler üzerinde tezler hazırlamaktadır. Ayrıca müze farklı üniversitelerin eğitim  fakülteleri ve müzecilik programları kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Videolar

Bugün Şimdi açık UTC+3

09:00 - 17:00
  • Pazartesi
    09:00 - 17:00
  • Salı
    09:00 - 17:00
  • Çarşamba
    09:00 - 17:00
  • Perşembe
    09:00 - 17:00
  • Cuma
    09:00 - 17:00
  • Cumartesi
    Kapalı
  • Pazar
    Kapalı

Harita

İstatistik

165 Görüntüleme
0 Değerlendirme
0 Favori
0 Paylaşma