Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi

Türk modasına öncülük yapan bir okul

Ortalama İncelemeler

Fotoğraflar

Hakkında

Giriş

Olgunlaşma Enstitüleri, özellikle kadınlarımıza Türk El Sanatları alanlarında meslek eğitimi veren kurumlardır. Temel amaçlarından biri de Türk El Sanatlarını araştırmak, derlemek, geliştirmek ve yaymaktır. Çok değerli bir kaynak olan halk sanatlarımızın korunması, yozlaştırılmadan geliştirilmesi, Türk kültürünün geleceği açısından çok önemlidir.

Bu amaç doğrultusunda Ankara Olgunlaşma Enstitümüz bünyesinde ATATÜRK’ÜN doğumunun 100. Yılı nedeniyle 24 Kasım 1981 tarihinde müzemiz açılmıştır. Kültürümüze sahip çıkılması gerekliliğini yaklaşık kırk sene önce görebilen Refia ÖVÜNÇ müzemizin temelini oluşturan çok değerli sanat eserlerini yıllar boyu derleyerek; okullarımıza ve gelecek kuşakların kültür birikimine önemli bir hizmet sunmuştur.

Refia ÖVÜNÇ, o dönemde şahsi merakıyla ve ilgisi nedeni ile Anadolu’nun değişik yörelerinden ve İstanbul’dan edindiği antik eserleri çalıştığı İstanbul Taksim’de bulunan Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsünde toplamakta idi. O yıllarda yapılan bir teftiş sırasında Sayın ÖVÜNÇ’ün koleksiyonunu gören Bakanlık yetkilileri bu değerli arşivin bir müzede değerlendirilmesi gerekliliğinden hareketle müze çalışmaları için girişimde bulunarak projeyi hayata geçirmiş ve stratejik önemi nedeni ile müzenin Ankara’da kurulmasına karar verilmiştir. Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsünden getirilen eserler Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nde oluşturulan 100.Yıl Müzesi envanterlerine devredilmiştir. Koleksiyonun tamamı el sanatı ve etnografik eserlerden oluşmaktadır. Şahısların hibeleri ve az da olsa ödeneklerle yapılan alımlar ile koleksiyon daha da genişletilmiştir.

Bugün müze çalışmaları enstitümüzde kurulan bir komisyonca yürütülmektedir. Müzedeki eserlerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir. Müzemiz kamu kurum ve kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerle vakıfların kendi hizmet konuları veya amaçlarını gerçekleştirmeleri için kurulan ÖZEL MÜZELER kapsamında hizmet vermektedir. Müze envanter defterlerimizin birer kopyası Ankara Etnografya Müzesi’nde bulunmaktadır.

100.Yıl Müzemiz Ankara’da protokol müzesi olarak bilinmekte ve genellikle diplomatlara, özel gruplara okul idaresinden alınan özel izin ile hizmet vermektedir. Halkın ziyaretine açık olmayan müzede 1008 eser bulunmaktadır.Okulumuz arşivlerindeki değerli halk sanatı eserleriyle birlikte oluşturduğumuz bu müzeyi, geliştirmek hepimizin görevidir.

Müzenin Özellikleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ait eserleri kapsayan müzemiz üç bölümden oluşmaktadır.

1. Bölüm

Gümüş Takılar ve Kullanım Eşyaları

Tamamı el işçiliği ile oluşturulan eserler savat, telkari, mine, ajur, dövme, kakma, vb. teknikler kullanılarak elde üretilmiş olup; desen, teknik ve estetik yönünden zengin kültürümüzü, birikimimizi yansıtan nadide parçalardır.

Bu bölümde altın kaplama ve gümüş tepelik, bilezik, kolye, gerdanlık, kemer, muska , hamaylı, tarak, hamam tası, kildan, takunya, ayna, barutluk, leğen, ibrik, tepsi, sürahi, hattat makası, tahta, kemik, koko ve bağa kaşıklar, seramik tabak, kase, cam sürahi, vazo, nargile şişesi, divit takımı, rahle, Kuran-ı Kerim kabı ve Cüz kabı gibi eserleri görmek mümkündür.

2.Bölüm

Etnografik Eserler

Türk kadınının sözle ifade edemediği duygularını nakışla ifade ettiği eserlerin ve günlük yaşamda kullanılan eşyaların sergilendiği bu bölümde genel olarak; havlular, peşkirler, uçkur, çevre vb. örtüler, bindallı, üç etek, şalvar, iç gömleği vb. giyim eşyaları, taş baskı kalıpları, lambalar, çıkrık, dikiş makinesi gibi eşyalar ve aksesuarlar yer almaktadır.

3.Bölüm

Atatürk Köşesi

Atatürk’ün değişik dönemlerine ait fotoğraflarının yer aldığı bu bölümde ayrıca, ziyaretçilerin görüş ve düşüncelerini ifade ettikleri bir anı defteri bulunmaktadır.

Müzede sergilenen eserler zaman zaman değiştirilerek arşivde dinlenmeye alınmaktadır bu sayede zengin müze arşivi de dönüşümlü olarak ziyaretçilerle buluşabilmektedir.

Fotoğraflar

  • Genel Görüntü
  • Özel Eserler

Bağış Notu

Müzeye yapılan bağışlar, bağışı yapanın adıyla birlikte sergilenir. Bir başlangıç saydığımız bu kuruluş, katkılarınızla zenginleşecektir.

Bugün Kapalı UTC+3

09:00 - 17:00
  • Pazartesi
    09:00 - 17:00
  • Salı
    09:00 - 17:00
  • Çarşamba
    09:00 - 17:00
  • Perşembe
    09:00 - 17:00
  • Cuma
    09:00 - 17:00
  • Cumartesi
    Kapalı
  • Pazar
    Kapalı

Harita

İstatistik

300 Görüntüleme
0 Değerlendirme
0 Favori
0 Paylaşma
Çekmeköy Escort