Bilkent Üniversitesi Merkez Kütüphanesi
Bilkent Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

Bilkent Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

Ortalama İncelemeler

Hakkında

Kütüphane Hakkında

Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, bir yıl süren bir çalışmanın sonunda, 1986 yılının Ekim ayında üniversitenin eğitime başlaması ile beraber, beş kütüphanecisi, iki sekreter ve iki destek personeli ile kapılarını açtı. Daha önceden Türkiye ve Uluslararası Çocuk Sağlığı Merkezi olan ve bugünkü Merkez Kütüphane’nin yanlızca bir bölümü olarak kullanlan binanın, tadilat ile genişletilmesi sonucunda, kütüphane 1987 Temmuz ayında lojmanlardaki geçici yerinden bugünkü yerine taşındı. Daha sonradan ilave edilen iki yeni bina ile Merkez Kütüphane toplam 13.275m2 lik bir alana sahip oldu. Özel koleksiyonların pek çoğu batı yakasındaki bu yeni binada (A-Blok) yer aldı. Kütüphanenin ana girişi de Rektörlük Binası, Mühendislik Fakültesi gibi Merkez Kampüs’ün diğer binaları ile iletişim içinde olabilmesi açısından A-Blok’a taşındı. 1993 yılında açılanDoğu Kampüs Kütüphanesi ise, 2001 yılında bugünkü binasında hizmete başladı.

Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde ilk açıldığı 1986 yılında yanlızca kitap ve dergiler yer alıyordu. Yıllar içinde eklenen basılı ve elektronik kitap ve dergiler’in, müzik notaları ve ses kayıtları‘nın, videokasetler, DVD, CD ve mikroformlar‘ın, görme engelliler için özel kabartma materyaller ve kabartma piano notalarının yanı sıra, kataloglar, broşürler, posterler, ve davetiyelerden oluşan Türk Plastik Sanatları Arşivi ve aboneliği devam eden 100’ün üzerindeki elektronik veritabanları ile koleksiyon gerek çeşitlilik ve gerekse sayıca oldukça genişledi ve büyüdü.ABD Government Printing Office‘in depo kütüphanelerinden biri olması ve bünyesinde Avrupa Dokümantasyon Merkezi bulunması sebepleriyle kütüphane, bu merkezlerin yanı sıra Dünya Bankası’ndan da düzenli olarak sağlanan yayınları ile de oldukça önemli bir koleksiyona sahiptir.

Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi 1986 yılında açılığında, tüm Türkiye Kütüphaneleri raftaki kitapları bulmak üzere halen kart katalog kullanmaktaydı. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ile Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Merkezi çok kısa sürede otomasyona geçme plan ve çalışmalarına başlayarak, iki yıl gibi kısa bir sürede “Bilkent Library and Information Services System”in (BLISS) ilk modülünü işletmeye başlattılar. Mayıs 1989 da kütüphane kataloğu artık çevrimiçi taranabiliyor ve ödünç verme işlemi bilgisayar üzerinden yapılabiliyordu. Takip eden yıllarda, koleksiyon gelişip, yukarıda sözü edilen materyaller koleksiyona eklendikçe sistemede aynı anda girildi. Öte yandan BLISS otomasyon programı Türkiye’nin pek çok üniversite ve araştırma kütüphanelerinde de kullanılmaya başlandı.

Bilkent Üniversitesi Kütüphaneleri açıldığından beri politikası kampüse gelen tüm kütüphane kullanıcılarına hizmet verebilmek olmuştur. 1987 yılında, Bilkent Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında yapılan anlaşma, Ankara’daki pek çok üniversite ile, akademik personellerin karşılıklı olarak ödünç kitap alabilmesine olanak tanıyan anlaşmaların ilki olmuştur. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, kullanıcılarına Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Döküman Sağlama hizmeti aracılığı ile Ankara dışından da pek çok materyal sağlamaktadır.

Konumu

Üniversiteler, Bilkent University Main Campus Library, 06800 Çankaya/Ankara

Ulaşım

Sayfamızda bulunan harita bölümündeki ”yol tarifi al” butonuna tıklayarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fotoğraflar