Temelli Beldesi Parkı
Temelli Beldesi Parkı
Temelli Beldesi Parkı
Temelli Beldesi Parkı
Temelli Beldesi Parkı

Temelli Beldesi Parkı

Ortalama İncelemeler

Açıklama

Parkın Genel Özellikleri

Türkiye ‘nin ilk yapay göleti olma özelliğini taşıyan Temelli 120 bin kişiyi ağırlayacak şekilde planlanan rekreasyon alanlarıyla; 1500 kişilik piknik alanı, 50 adet kamelya ile 144 adet barbekü, basketbol, voleybol, tenis sahaları yer almaktadır.

Piknik ve spor alanlarının bulunduğu parkta 50 adet kamelya, 1967 m2 kondisyon alanı ile 3063 m2 koşu yolu yer almaktadır.

Konumu

Temelli Parkı 39°43’45.35″K enlem ve 32°21’59.57″D boylamda yer almaktadır. Sincan ilçesine bağlıdır. Temelli Parkı haritası Ankara ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir. Temelli Parkı posta kodu 06909.

Ulaşım

Temelli Göleti konumuna gitmek için en yakın duraklar:

50199 – Temelli Göleti konumuna en yakın duraklar:

50203 – Sincan Belediyesi Temelli Ek Hizmet Binası 396 metre uzaklıkta, 6 dk yürüme mesafesi.

50198 – Sincan Belediyesi Temelli Ek Hizmet Binası 396 metre uzaklıkta, 6 dk yürüme mesafesi.

50202 – Temelli Hürriyet Caddesi 576 metre uzaklıkta, 8 dk yürüme mesafesi.

10014 – Muhsin Yazıcıoğlu Parkı 743 metre uzaklıkta, 10 dk yürüme mesafesi

Aşağıdaki toplu taşıma hatlarının 50199 – Temelli Göleti – yakınından geçen güzergâhları var

581, 591

Tarihçe

Sincan ilçesi Temelli Beldesi Ankara-Eskişehir Yolu üzerinde bulunan gölet, Türkiye’nin ilk yapay göleti ve rekreasyon alanıyla da vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Temelli Parkının ismi, 2009 yılında Muhsin Yazıcıoğlu Parkı olarak değiştirilmiştir.

Temelli doğal göleti 1990’li yılların başında Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü tarafından göl yatağının yola taşması sonucu trafiği aksattığından bahisle göleti besleyen akarsuların yatağı değiştirilip, kanallar açılarak kurumaya terk edilmiş ve kurutulmuştur.

Temelli doğal göleti kurutulmadan önce; E-90 karayolunun 2,5 km’lik kısmının sağ ve solunu gerdanlık gibi süslenmekte ve gölet Haymanadan gelen Arkut çayı ile Polatlı Babayakup çayından beslenmekteydi. Gölet’te balık türü olarak Kadife özellikle de Sazan balığının çokça bulunduğu, Leylek, Angıt, Yeşilbaş, Bozkaz, Ördek, Kuğu ve adı bilinmeyen bir çok kuşun bu alanda barındığı, göl suyu kıyılarında kamış, saz, peygamber çiçeği ve ilgin bitkilerinin görüldüğü resim ve belgelerle tespit edilmiş olup, yöre sakinleri tarafından da anlatılmaktadır.

Temelli göletinin kurutulması çevrenin nemini azaltıp tarım alanlarının verimini düşürdüğü, son yıllardaki yağış oranı ve ürün miktarından tespit edilmiştir. Ayrıca Belde sakinleri gölette barinan kuşlar sayesinde bazı zararlılardan kurtulduklarını belirtmektedirler.

Sulak alanlar, tropikal ormanlardan sonra, birim alanda en yüksek organik madde üreten ekosistemlerdir. Bu sebeple yüksek ekonomik değere de sahiptirler. Ayrıca çevredeki nispi rutubetin dengelenmesinde taban suyunun hareketinde, oksijen üretiminde önemli rolleri vardır. Sulak alanlar korunması gereken ekosistemlerin başında gelir. Çeşitli amaçlarla sulak alanların kurutulması sonunda toprakların yanması, tuzlanma, verim düşüklüğü, lokal iklim değişiklikleri gibi olumsuz sonuçları görülmektedir. Sulak alanlar; DSi kuruluş kanunu, bataklıkların kurutulmasına dair kanun, sıtma mücadele kanunu gibi mevzuatlara dayanılarak DSi, Köy Hizmetleri ve diğer kamu kuruluşları tarafından çeşitli amaçlarla kurutarak ortadan kaldırmışlardır.

Temelli çevresinin geçiminin tarıma dayalı olması, gölet çevresinin doğal güzelliğinin yanı sıra ekolojik dengeyi de sağlaması, su kuşlarına barınma ve yaşama ortamı sağlaması, gölet çevresinde yapılacak rekreasyon alanları ile çevre halkının ekonomik ve sosyal hayatında değişikliklere neden olacaktır.

Genel Bakış

Toplam büyüklüğü 124 bin metrekare olan bu parkta, 5574 bin adet çalı grubu bitki ile 2270 metrekare ağaçlık alan bulunmaktadır. 97 bin metrekarelik çim alana sahip parkin en ilgi çeken bölümü ise ortasından Ankara Eskişehir Yolu geçen iki adet göldür.

Temelli Parkı’na Neden Gitmelisiniz?

Peki ‘Temelli beldesi parkına neden gitmeliyim?’ diye soracak olursanız size şu şekilde anlatalım…

Türkiye’nin ilk yapay göleti olan Temelli Göleti, Ankaralı amatör olta balıkçılarının uğrak noktalarından biri. Sabahın erken saatlerinde gölete gelen insanlar, geceden hazırladıkları yemlerini oltalarının ucuna takip suya atıyor. Aynı zamanda rekreasyon alanı da olan gölet kenarında vakit geçiren balıkçılar, tuttukları balıkları parkta yer alan barbekülerde pişirip mangal keyfi yapabiliyor. Göletin olta balıkçılığı için uygun ve en çok sazan balığı mevcut. Hafta sonları ailece buraya gelip güzel vakit geçirilebilir.

Güzel günlerde sizleri Temelli Parkında ağırlamak üzere..

Fotoğraflar

İstatistik

1601 Views
0 Rating
0 Favorite
1 Share

Harita

Sahiplik Talebi Listesi

Is this your business?

Claim listing is the best way to manage and protect your business.