Atatürk Vagonu
Atatürk Vagonu
Atatürk Vagonu
Atatürk Vagonu
Atatürk Vagonu

Atatürk Vagonu

Atamızın yurt seyahatlerinde kullandığı vagon

Ortalama İncelemeler

Fotoğraflar

Hakkında

Atatürk’ün 1935 yılından vefatına kadar yurt gezilerinde kullandığı ve orijinal hali korunarak müze haline getirilen Beyaz Tren’ den günümüze kalan en özgün parça olan Atatürk Vagonu,Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 1991 yılında “Atatürk’e ait korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilmiştir. 1964 yılından beri Ankara Garı Kompleksinde sergilenen Atatürk Vagonu ne kadar yol kat etmiştir bilinmez ama ziyaretçilerine Ata’nın ruhunu hissettirecek kadar güçlü bir hatırayı içinde barındırdığı aşikârdır.

Uzunluğu 14,8 Metre, darası 46.3 ton ağırlığında olan vagon 1935 yılında  LHV Linke-Werke, Breslau tarafından üretilmiştir. Atatürk’ün hizmetine tahsis edildiği günden itibaren Cumhuriyet tarihine tanıklık etmekte olan Vagon, Ata’nın ölümsüz varlığında hayat bulan bütün değerleri büyük bir ağırbaşlılıkla taşımaya devam ediyor.

Atatürk Vagon’ un ziyaretçileri vagonun Muhafız odasını, banyosunu, yatak odasını ile koridorun ucundaki kare formlu oturma odasını gördüklerinde kendilerini yurt gezilerinde Ata’ya eşlik ederken bulacaklar.

Çok sevdiği tavla ve satranç takımı ile panama hasırı koltukların sergilendiği Vagon’ da Atamızın seyahatleri esnasında Anadolu ezgilerini dinlediği radyosu, Verdi, Beethoven, Bach gibi klasik müziğin en önemli temsilcilerinin plaklarını dinlediği gramofonu vagonu ziyaret edenlerin beğenisine sunulan önemli parçalar arasındadır.

   
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip Beyaz Tren yalnızca Atatürk’ün yurt gezilerinde kullanılan bir tren değildir, 10 Kasım 1938 de vefatı sonrasında İstanbul’dan İzmit’e Yavuz Zırhlısı ile ulaştırılan En Büyük Türk’e, İzmit’ten Ankara’ya uzanan son yolculuğunda ev sahipliği yapan yine Beyaz Tren’ dir.

Today Kapalı UTC+3

09:00 - 17:00
  • Monday
    09:00 - 17:00
  • Tuesday
    09:00 - 17:00
  • Wednesday
    09:00 - 17:00
  • Thursday
    09:00 - 17:00
  • Friday
    09:00 - 17:00
  • Saturday
    Day Off
  • Sunday
    Day Off

Harita

İstatistik

62 Views
0 Rating
0 Favorite
0 Share