DTCF Müzesi
DTCF Müzesi
DTCF Müzesi
DTCF Müzesi
DTCF Müzesi
DTCF Müzesi

DTCF Müzesi

Ankara Üniversitesine ait bir müze

Ortalama İncelemeler

Fotoğraflar

Hakkında

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla kurulan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin eğitim öğretime başladığı 1936 yılından bu yana biriktirilen çok önemli belge ve materyallerin sergilendiği müze, 9 Ocak 2016 tarihinde ziyaretçilere açıldı.

Milli Mücadele ve Cumhuriyetin ilk yıllarının anıları ile dünyanın farklı yerlerinden toplanmış etnografik materyallerden oluşan iki bölümden meydana geliyor. Kurtuluş Savaşı’ndan kalan çok önemli eşyalar, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına, Fakültenin inşaatı ve ilk yıllarına ait objeler, Atatürk’ün manevi kızı ve Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden Afet İnan’ın ailesi tarafından Fakülteye bağışlanan koleksiyona ait parçalar, Atatürk’e ait bazı özel eşyalar ve orijinal fotoğraflar öne çıkan materyaller arasında.

Ayrıca, 3 Aralık 1920 tarihli Gümrü, 13 Mart 1921 tarihli Moskova ve 13 Ocak 1921 tarihli Kars anlaşmalarında kullanılan yazı kalemleri; 23 Aralık 1930’da Menemen’de şehit edilen Asteğmen Kubilay’ın kasketi; Büyük Taarruz’da öncü kuvvetlerin taşıdığı bayrak; devlet büyüklerinin Farabi Salonu’ndaki gösterileri izledikleri loca koltukları ve Behiç Erkin’in kütüphanesi görülebiliyor.

Müze, 1936 yılından bu yana biriktirilen çok önemli belge ve materyallerin yanısıra dünyanın farklı köşelerinden değişik kültürlere ait folklorik malzemelere de ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın çeşitli yerlerinden etnik gruplara ait takılar, oyuncaklar ve taş kabartmalar, farklı kültürlere ait masklar ve günlük yaşamda kullanılan eşyalar da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi müzesinde görülebilir.

Videolar